Rød Monte Ægte Læder The Skuldertaske Dametaske a1qAanw4
Menu
Top Salomon 3 Price Speedcross Hight Mænd Sko Mixed qqX7TwxaS
  • 1. Verdenskrig
  • Læder The Dametaske Monte Rød Ægte SkuldertaskeBøger
  • Anmeldelser
  • The Dametaske Ægte Monte Skuldertaske Rød Læder Marias breve
Forrige artikel

Marias breveGrå Dame Nike nike Vandtæt Run Oslo 2 Sko Free Billige Lilla qf8Zw

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2022 Skuldertaske Monte Dametaske Læder Ægte The Rød
Del artikel:   

Marias breve - brevsamling fra 1. Verdenskrig af Maria Rasmussen

Historisk Arkiv for Haderslev Kommune, 2013

181 sider, 150 kr.

Dametaske Skuldertaske The Læder Rød Monte Ægte

Af Inger Hartby

I 1914 drog gårdmand Jens Rasmussen i krig og efterlod sin kone, Maria, og fire børn hjemme på gården ”Ryland” i landsbyen Kabdrup 8-9 km nord for Haderslev. Maria drev under hele krigen 1914-18 gården alene med hjælp af en forvalter og med støtte fra sin far og svigerfar. Jens var borte fra hjemmet i alle krigsårene bortset fra korte orlovsperioder, og i den tid skrev Maria næsten dagligt til sin mand. Brevene beskrev gårdens drift, hendes afsavn, kærlighed, bekymringer og håb. Hendes breve (og nogle få fra manden) er bevaret og udgivet af Historisk Arkiv for Haderslev Kommune i en kildeudgivelse, der gengiver brevene i deres originale form.

Fra året 1916 er der bevaret en næsten ubrudt række af Marias breve og enkelte fra Jens, der var hestepasser i den tyske hær og først udstationeret i Gram og senere i Brzezany i Galisien. Det er disse breve fra 1916, man har valgt at udgive. Brevene fortæller om en kone, der ganske givet savner sin mand, men som også viser sig opgaven som leder af hus og hjem voksen. Hun styrer arbejdet på gården, ansætter tjenestefolk, hun kører selv sin hest og vogn, og hun opdrager fire mindreårige sønner og tager økonomiske beslutninger, som det ikke var almindeligt, gifte kvinder fik lov til på den tid.

Bogen er et sjældent tidsbillede af en kvindes liv i en krigstid, der nu ligger næsten 100 år bag os. Der er skrevet meget om mændenes krig, vel især om de danske mænd, der måtte gå i tysk krigstjeneste, men her får vi et sjældent indblik i, hvordan kvinderne klarede sig midt i varemangel, rationeringer og bekymring for den ægtefælle, der i årevis var langt borte fra hjemmet.

Denne fine kildeudgivelse, som Historisk Arkiv for Haderslev Komme her har sendt på gaden, frister til at bede om mere af samme slags.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Første verdenskrig ved Tunestillingen Breve hjem Den lille fred i Den Store Krig

TV-tips, uge 01, 2019 Bl.a. en udsendelse om bjergbestigning på K2 Hjørring Kommunearkivs kildepakker Arkivet lancerer nye hjemmesider med såkaldte kildepakker med lokale kilder om forsyningsvæsenet mm. Projekt HUMMEREN 1624 Fire spændende mandagsforedrag i GULE HAL – i Køge Historiske podcasts Historiker Dorthe Chakravarty er begyndt at lave podcasts, hvor historikere, forfattere, museumsfolk og andre med viden om historiske emner får taletiden en gang om ugen Vikingeskibsmuseet 26. - 30. december Vikingeskibsmuseet holder åbent mellem jul og nytår med fortællinger om vikingernes jól, og tænder nytårsbål for at fejre året, der gik - og solens tilbagekomst TV-tips, uge 51, 2018 Bl.a. en udsendelse fra Jerusalem The Skuldertaske Ægte Dametaske Monte Rød Læder Kærlighed, køn og seksualitet Et af HistorieLabs kildebanks emner er kærlighed, køn og seksualitet
Straffet på livet
Hvorfor holder vi Nytår?
Hvorfor holder vi Fastelavn?
Hvorfor holder vi jul?
Korstogene
Denmark 45 Hæl Sko I Med Rabat Upp Tilbud Till Ecco Kvinder zwqTTY